La Asău se poate fum fără foc.

Pe valea râului Asău se petrec căteva fenomene stranii și nu au nici o legatură cu abia sărbătoritul Paște, chiar dacă apele sunt tulburi fără să plouă, iar peștele aproape că a dispărut din apele comunei Asău. Nici Iisus nu poate explica fenomenul, El a transformat apa în vin și a înmulțit peștele, a făcut minunile invers de cum se petrec în zona Asăului. O fi vreun Iisus la Asău, … sunt mai mulți ce se cred un fel di Iisus, doar că pe ei nu îi interesează “necazul babelor”, pe ei îi interesează buzunarul propriu “și după ei potopul’.

Câteva “babe” au observat că apa Trotușului este limpede, iar apa Asăului este tulbure fără să fi plouat în zonă, iar zăpada s-a topit de mult timp. Cantitatea de pește pe râu a scăzut drastic, fără ca să aibă loc vreun eveniment ce ar fi putut cauza diminuirea lui, așa cum se întâmpla până în anii ‘90 când de la sonde se deversa petrolul pe apă. “Babele” săturându-se să fie luate peste piciorul lor de lemn de către “Stâlpii Comunei” au prins curaj și au relatat faptele petrecute către primarie și consilieri. Lucrurile stau cam așa: “Stâlpii Comunei” având documente în regulă de la Ocolul Silvic desfășoară activități de exploatare forestieră pe versanții comunei, lemnul fiind transportat de la locul tăierii prin vadul păraielor și al râului Asău până la locul de încărcare în camioane. Acest tip de transport, ce se practică de câțiva ani, a distrus albia păraielor, micro-ecosisteme, vegetație, pur și simplu au DISTRUS peisaje pline de viață. Locuitorii de pe valea Asăului folosesc foloseau apa din râu pentru uz casnic, la adăparea animalelor, grădinărit, iar de ceva timp nu o mai pot folosi. Exploatare pe valea Asăului se face de zeci de ani și apele nu se tulburau cum se tulbură de câțiva ani.

În urma sesizărilor repetate făcute verbal de locuitorii comunei către consilierii locali și primar, și în urma discutiilor pe această temă avute loc între consilieri și primar, acesta a făcut o plângere către Ocolul Silvic Comănești, la care nu s-a primit nici un răspuns. Văzând că situația nu se îmbunătățește în urma sesizării oficiale facută de către primarul Constantin Rădulescu și că în continuare localnicii îi informau de situație, uneori chiar reproșându-le că ei sunt votață și aleși de asăuani și trebuie să pună osul la treabă, că primarul se strecoară printre “șipcile gardului”, consilierul local Paul Potoroacă a făcut o sesizare la Administrația Naționalp a Apelor Române, în urma căreia s-a efectuat o vizită în zonă însoțiți de Poliția Locală și administrația comunei. Inspectorul însărcinat cu vizita a fost destul de impresionat de modul în care se efectua transportul pe albiile pâraielor, pentru că buștenii erau cărați prin apă pe distanțe de sute de metri chiar kilometri.

Dacă urmăriți filmarea ședinței din 27 aprilie veți observa că principalii vinovați sunt conslierii și alții…  nicidecum agenții economici adică exploatatorii forestieri (după mintea lor, a exploatatorilor). Draga exploatatorule tu ești principalul vinovat de orice faci și orice rezultă în urma activității ce o desfășori. Dacă un restaurant cumpară alimente expirate de la un comerciant, și pregătește mancarea cu acestea, servind-o către clienți. Cine este principalul vinovat? Restaurantul pentru că nu trebuia să cumpere alimentele expirate (le-a cumparat pentru că erau mai ieftine – de aici dragă cititorul poți trage o concluzie). Astfel și tu ca agent economic care exploatezi materialul lemnos trebuia să ceri sau să pui condiții celui care ți-a oferit prin licitație parchetul de pădure. Dar nu te-a interesat, ai fost mulțumit că ai obținut un preț bun și că vei avea un profit pe măsură.

Ignoranța, nesimțirea și sentimentul de atotputernicie a depășit orice limită la unele persoane care se cred “Stâlpii comunei” doar pentru că au fost printre primii ce au deschis afaceri pe valea Asăului. “Stâlpi” cred că încă mai pot influența, cum se făcea până acum câțiva ani, acțiunile unor consilieri. Nu mai este așa dragi “Stâlpi”, sau “stalpisori”. Acțiuni de intimidare, presiune și cereri de retragere a unor sesizări, fiind puși toți în fața DEZASTRULUI împlinit, trebuie să înceteze.

“De ce să suporte o comunitate întreagă mojicia a 6 – 10 lemnari?”

Vă invităm să urmăriți Ședința Consiliului Local Asău din data de 27 aprilie 2017.

FILMARE EXCLUSIV TV ONEȘTI

Tags

loading...

V-ar placea si...

3 thoughts on “La Asău se poate fum fără foc.”

 1. KDrilea spune:

  Felicitari pentru articol un subiect foarte sensibil nu doar pentru doamnele mai invarsta ci pentru noi toti cei care gandim normal, reversarile tip fosa in Apa Asau inca un factor grav de poluare si cine le ia pe toate in seama? Nimeni am ridicat la sedinta din februarie aceasta problema si s a facut ceva? Nu pentru ca in comnuna Asau se face doar exploatare noi cei care vrem sa facem ceva nu putem eu am plantat 1004 pomi fructiferi si am primit amenda 25.000 lei pentru ca am deranjat pe cineva si atunci vin cu intrebarea ce e corect in aceasta Comuna? Lasa ti sa se deverse rezidurile in rau faceti exploatare masiva transportati lemnul prin albia raului si pe drumurile publice ca e corect fata de toata lumea. Este pur si simplu iesit din comun este strigator la cer dar cui ii pasa decat noua o mana de cetateni corecti.
  Inca o data felicitari pentru articol cu respect Simona Drilea

 2. albu cristi spune:

  Cu deversare foselor in apa nu cred ca este nimeni de acord.
  Dar chestia cu apa tulbure de la exploatarile forestiere nu se poate rezova,ca pana maine sa fie apa limpede. Daca primaria nu a facut nimic pe aceasta cale de atatia ani,nu puteti cere exploatatorilor de masa lemnoasa sa rezerolve imediat.
  Primaria putea impune o.silvic sa faca drumurile auto forestiere.(bartea,agastin,iacob..etc) O poate face si acum,dar sa dea un termen de 1..2 ani. Nu poti sa inchizi societati comerciale sa dai oameni afara diin cauza ca primaria nu s.a implicat cu ani in urma.
  Sau daca se da un termen ca sa termine acele parchete care nu au drum forestier si afecteaza apa…ar fi un lucru corect.
  Ce usor este sa inchizi tot…
  Cred ca cel care a scris articolul a fost toata viata bugetar,nu a stiut sa dea de lucru la altcineva. Altfel nu se explica atata manie proletara!
  Iar pozele cu muntii defrisati e o manipulare grosolana. Societatile de exploatare exploateaza asa???? In acele poze poate demonstra oricine ca sunt terenuri particulare. A pune in carca societatilor care exploateaza padurea asemenea prostii…te bate Dumnezeu.
  Trebuie gasita o solutie,ocolul trebuie sa faca drumuri forestiere daca vrea sa.si vanda masa lemnoasa. Dar nu inchideti societati cu angajati localnici!!!!
  Are Asaul asa multa industrie??? A intrat pe fir un mare exploatator strain si se vrea distrugerea celor din Asau?

  • criticati spune:

   Dragă Domnule Albu, cel care a scris articolul nu a fost, nu este și nu va fi un bugetar. Este o persoană care a lucrat la patron de când a ieșit de pe băncile școlii, cum se spune, și mai are și ceva cultură economică și comercială. O afacere se face fără să afecteze pe cei din jur, altfel nu este afacere, este distrugere. Dar cum unii români sunt obișnuiți să facă afaceri (DISTRUGERI) de acest gen, exemple sunt o mie: răfinăriile DISTRUSE, combinatele DISTRUSE, pădurile țării DISTRUSE, fabrici DISTRUSE, institute de sănătate DISTRUSE, etc. atunci un astfel de măcel pe valea Asăului vi se pare normal. Dar nu este așa, pentru că se dă de mâncare la câțiva asăuani (informați-vă mai bine, s-ar putea ca nu toți muncitorii sa fie din comuna noastră) asta nu justifică ceea ce se întâmplă pe această vale.
   Fotografiile sunt de pe teritoriul comunei Asău, nu sunt manipulative, pentru că nu le-am prelucrat in photoshop, sunt reale. Că de acolo a explotat un particular sau un agent economic, asta nu o poate demonstra nimeni.
   Stați liniștit că nu va veni nici un mare exploatator străin pe Valea Asăului… ce să facă? Sa tunda iarba de pe versanții goi? :))))))

   O seară bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *