Din pâine în Hleb

 

28 iunie 1940 – ziua când pâinea în Basarabia, nordul Bucovinei și în Ținutul Herței a început să aibă gust de HLEB.
Ziua în care Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței au fost rupte de Țara mamă, România, și momentul în care între românii situați în partea de vest a Prutului și cei din partea din est s-a produs o ruptură, nu numai fizică, teritorială, ci și sentimentală. În acele zile românii ce locuiau în aceste teritorii nu înțelegeau de ce românii din România Mare nu reacționează, de ce armata se retrage fără nici o reacție, nici un răspuns la acțiunile rusești. Așa erau ordinele, așa a decis regele Carol al II-lea și majoritatea membrilor guvernului din acea perioadă.
28 iunie 1940 a fost ziua în care familii au fost distruse, când mame au fost răpite de lângă copiii lor, când tați au fost obligați să lase familiile și să devină prizonieri în lagărele rusești. A fost ziua când mii de mame și-au vazut fii luați de lânga ele și dusi departe.

“Câtă jale, câte lacrimi au vărsat intelectualii, preoţii, proprietarii, comercianţii, profesorii, juriştii, primarii şi notarii, oamenii de afaceri, ţăranii simpli care şi-au pierdut în 1940 toată averea, familia, chiar şi viaţa. Aceasta a fost faţa reală a ocupanţilor sovietici.”  – www.timpul.md

A fost ziua când României Mari i s-au luat trei fiice dragi.

     Și nenorocirile asupra României nu vor înceta să se abată în anul 1940

sursa foto: www.timpul.md

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Din pâine în Hleb”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *