De la “1950” la 2012

Drumul din Romania spre Italia finalizat cu sosirea la Sardenia, a fost o calatorie in viitor. Trecerea de la strazile cu o banda pe sens si “autostrazile” neterminate de cativa kilometri din Romania la sutele de kilometri de autostrazi din Ungaria, Slovenia si Italia , au fost ca o prezentare din partea unei entitati a evolutiei spre normal, spre anul 2012. Sardenia, locul stationarii mele timp de 2 saptamani, este un alt taram. Sarzii, cei din provincia Nuoro (pe acestia am avut ocazia sa-i cunosc) nu sunt diferiti de noi, sunt respectuosi, calmi, vorbareti ca si romanii. Trateaza pe oricine cu egalitate. Aici ma refer la romanii normali care isi vad de treaba lor in insula.

De cateva zile sunt in San Giovani, o statiune doar cu vile a le sarzilor instariti din provincia Nuoro. Am observat o situatie normala pentru ei, dar socanta pentru mine: fiecare lasa pe plaja umbrela de soare, sezlongul, jucariile copiilor, atunci cand merg sa serveasca pranzul si sa se odihneasca. Ma intreb, la noi, in Mamaia (o statiune cat de cat de lux, dar care nu se compara cu San Giovani), cine si-ar fi permis sa lase pe plaja aceste obiecte?… Plaja are o lungime de aproximativ 2 km si este curata, chiar neintretinuta de vreun serviciu al primariei. Fiecare are grija de patratica lui si nu arunca la intamplare resturile, le aduna in saci de gunoi si le depoziteaza in cosurile aflate la intrarea in plaja.

Cireasa de pe tort am “servit”-o ieri, cand am citit intr-un ziar online local ca au fost arestati 3 romani (doi barbati si o femeie) si un italian (capul organizatiei) pentru prostitie, prostitie cu minore, trafic de persoane, trafic de droguri. De ce a trebuit sa fie implicati si romani in asa ceva? Nu se putea sa fie doar italieni?…

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “De la “1950” la 2012”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *