Câștigători la loteria statului

     Că o bancă privată aparține unui singur om sau unui grup de oameni, numiți investitori e ceva normal pentru că suntem obișnuiți cu conceptul. Normal nu este pentru că nu am văzut nici o diferență între o bancă și un cămătar. Uneori cu cămătarul mai poți negocia, mai ai o șansă să te înțelegi cu el la plata ratelor sau la valoarea dobânzilor. Cu banca este mult mai dificil, pentru că tratezi cu un simplu angajat care acționează ca un soldățel la ordinele primite în scris de la șeful lui.

     Știm că un angajat al unei bănci private câștigă câteva mii de lei în medie, luând în calcul pentru a ajunge la această medie două criterii: zona de activitate a sucursalei sau filialei băncii și a tipului de activitate bancară efectuat de angajat. De acești bani, de salariul său dă socoteală investitorului, care dorește să aiba doar profit și nici o pierdere; deci în sistemul bancar privat îți faci treaba ți-ai luat banii, cu bonusuri și poate alte avantaje. Subliniez că precizarea de mai sus privește sectorul privat.

     Dar dacă dăm o ochiată la scumpa noastră Bancă Națională Română, doar din denumire ni se spune că este națională, adică a nostră, a statului, a poporului, adică există și muncește în sprijinul nostru. Aici este de discutat cât a muncit în sprijinul nostru, al poporului român, … poate ei cred că poporul român este format din câțiva oameni bogați, acei investitori, și atunci și-a atins scopul de a munci pentru poporul[1] acela.

     Conform TVR cniște omuleși, din poporul ăsta, care se află la cârma scumpei bănci naționale, repet național[2] înseamnă al statului ce reprezintă un popor (nu că în România statul ar reprezenta poporul întreg, ci doar pe cel menționat mai sus evidențiat cu roșu) câștigă pe lună, chiar este ceva astronomic (hahahaha), salarii de zeci de mii de euro, ZECI DE MII DE EURO, nu Lei, EURO. “BNR confirmă că veniturile lunare nete ale guvernatorului Mugur Isărescu sunt în valoare de 13.700 de euro. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu câştigă şi el peste 13.000 de euro lunar. La aceste sume se adaugă si câştiguri ocazionale.” Găsiți aici continuarea textului cu sumele câștigate de angajații BNR și de altfel sursa de inspirație pentru acest articol.

      Nu doresc să iau în calcul veniturile extra din afaceri proprii, cu toate că fiind angajat al unei bănci naționale, cred că ar fi o oarecare incompatibilitate cu unele afaceri efectuate de către ei: investiții la bursă, în acțiuni bancare, și alte jocuri economice.

    Consider corect și necesar un salariu de o asemenea cifră pentru un angajat al unei bănci naționale, fiind el guvernator sau simplu casier, pentru că reprezintă o instituție a statului, trebuie sa fie motivat și fidelizat. Dar aceștia care conduc BNR-ul nostru își merită banii? Asta este întrebarea și dilema.

       În articolul TVR-ului simt o urma de protecție, de favoritism acordat angajaților BNR, dând exemplul băncii CEC Bank SA, dar este o mare diferență: CEC BANK SA este o bancă ce aparține Ministerului de Finanțe organizată ca societate pe acțiuni, iar BNR este o instituție care veghează bunul mers al activităților financiare pe teritoriul României și interacționarea cu externul din punct de vedere econimic: dobânzi, curs valutar, inflație. Adică comparația cu CEC este puțin exagerată. Ca și cum ai compara Poliția Română cu o societate privată de pază și protecție.

 

[1] POPÓR s. 1. v. națiune2. norod, țară, (pop.) obște. (Întregul ~ s-a ridicat la luptă.) 3. v. gloată4. neam, populație, seminție, (pop.) norod, (înv.) lume, rudă, rudenie. (Un ~ de viteji.)

[2] NAȚIONÁL, -Ă, naționali, -e, adj. Care este propriu sau aparține unei națiuni, unui stat, care caracterizează o națiune sau un stat; care se referă la o națiune, la un stat sau le reprezintă; care este întreținut sau instituit de stat; (despre instituții de cultură) în care se vorbește limba națiunii respective. [Pr.: -ți-o-] – Din lat. nationalis, fr. național.

sursa definiții: https://dexonline.ro/

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Câștigători la loteria statului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *