Refugiații cu tehnologie

Circulă pe internet și pe rețelele de socializare tot felul de analize și caracterizări ale refugiaților, unele adevarate, dar majoritatea niște aberații. Se spune despre ei că au smartphone-uri, tablete, că sunt îmbrăcați bine, că se poartă urât cu cei din centrele unde sunt cazați, cu europenii cu care intră în contact.

Vă scrie unul dintre miile de emigranți români în Europa. Și eu am smartphone, am tabletă, am mașină, am vreo doua șifoniere de haine și încălțari…toate astea pentru că muncesc și sunt plătit la un nivel cât de cât normal pentru meseria prestată. În cazul în care voi fi nevoit, contrâns de vreun eveniment de genul la ceea ce se petrece în zonele de unde vin emigranți, sigur voi fugi cu tot ceea ce dețin, smartphone, tablet, mașină, îmbrăcăminte/încălțăminte. Voi fugi poate în zona de unde a venit amenițarea (aici suntem „defavorizați” față de americani) pentru zona în care îmi trăiam o parte din viață…deci…

În ceea ce privește emigranții sirieni nu trebuie să uitam că ei vin din țări cu petrol, țări bogate, ei sunt (au fost) bogați, tehnologia a patruns și la ei, și-au permis mai mult decât noi să își cumpere smarphone-uri și tablete, și când ești amenințat cu moartea, cnd în jurul tău totul este distrus de un inamic pe care nu îl vezi, fugi cu tot cu telefon și tabletă (fiind singura modalitate de a rămâne in contact cu lumea), dar lași casa în urmă. Și unde fugi? Dacă poți fugi exact în zone unde nu este conflict, și de obicei zonele fără conflict sunt cele care declanșează conflict în alte zone. Dacă erau lânga USA emigrau acolo, un bun exemplu sunt mexicanii care forțează în fiecare zi granițele Americii. Aici discuția e mai amplă,  și să nu uităm că de fiecare dată responsabili pentru ceea ce se întâmplă tragic pe Terra sunt câțiva oameni foarte puternici cu interesul de a se îmbogăți extreme de mult și cu pofta de putere, ce mânuiesc papușile de președinți și miniștri.

Apoi, unii dintre ei au fost educați voluntar  sau involuntar să urască și să privească cu ochi răi europenii și crestinii în principal, ca să întelegem mai bine putem privi comportamentul maghiarilor din România  față de români.

Util, bun, optim pentru noi și ei ar fi să vedem lucrurile în clar, să înțelegem ce trăiesc cei ce sunt fugăriți de bombe (întrebați bunicii voștri cum a fost în al II-lea Razboi Mondial și o să înțelegeți sentimentul), să nu mai judecăm oamenii după cum sunt “utilați” ci ce au în suflet și prin ce au trecut până au ajuns aici ca loc și situatie.

Eu nu le țin partea ci doar vreau să gândim cu toții realist și din toate punctele de vedere.

PS: Și la noi sunt persoane  ce au făcut credit pentru a-și cumpara un smartphone, și poate nu au ce pune pe masă…dar au cu ce face un selfie, ca să vedem noi cât este de svelt/a…de foame.

sursa foto: facebook

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Refugiații cu tehnologie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *