Candva se ocupa de popor

Candva, Biserica Ortodoxa, se ocupa de educatia poporului, se implica in ceea ce se putea numi “crearea de continuatori”. Astfel in 6 aprilie 1795 apare, in Moldova, primul manual romanesc de matematica numit “Aritmetica” tiparit la initiativa episcopului de Hotin, Amfilohie.

Si atunci Biserica avea in posesie suprafete intinse de paduri, terenuri, avea in proprietate cladiri. Este ceva normal ca o Biserica sa fie puternica pentru a putea razbate in <“lupta” purtata contra paganilor> (asta este un subiect delicat, tinand cont ca ambele Biserici au imprumutat foate multe obiceiuri de la pagani), dar era interesata si de viata enoriasului.

In momentul de fata Biserica Ortodoxa detine aceleasi bogatii, poate si mult mai mult, dar este interesata impreuna cu Guvernul tarii sa saraceasca de tot amaratul de enorias. Cineva sunt sigur ca ma va contrazice, zicand ca Biserica Ortodoxa a facut multe pentru popor. Daca a facut, de ce majoritatea romanilor nu prea stiu de aceste lucruri? Sunt preotii si Biserica modesti? Acum, cand se duce o lupta puternica de denigrare a Bisericii ? – cum ar spune un enorias inrait. Eu stiu ca atunci cand o institutie pierde din credibilitate vine pe canalele media si aduce dovezi, prezinta partile pozitive ale activitatii desfasurate, emite comunicate de presa in care incearca sa spele imaginea.

Cand au fost inundatiile pe Valea Asaului am stat in zona o saptamana pentru ca am avut de scos din curte aproximativ zece basculante de pamant si nisip, si nu a venit nici un preot sa intrebe daca este nevoie de ceva, daca avem nevoie de apa, alimente. Erau de cealalta parte a raului Asau foarte multi care au ramas fara case si dormeau prin vecini. De multe ori am trecut raul Asau cu saci de alimente in spate adusi de diferite persoane. De curiozitate, sa vad cine este un bun roman, ii intrebam de unde sunt, erau din toata Moldova, dar nici unul nu a spus ca este de la vreo biserica.

Asa ca rog pe toti cei care apara prin vorbe aceasta institutie sa ma scuteasca!

Cred in Dumnezeu, dar nu in Biserica ca institutie!

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Candva se ocupa de popor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *