Asăul se trezește pentru șezătoare

Din copilărie eram fascinat de magia șezătorilor. Nu am înțeles și încă nu înțeleg de ce, sunt în căutarea răspunsurilor, cred ca mulți alții. Momentul în care ne adunam 2-3 familii și începeam să dezgiocăm* porumbul, toamna, sau iarna când stăteam la focul sobei și ascultam poveștile bunicelor, care împleteau nu numai rostul cuvintelor ci și rostul firelor. Când încălțai șosetele de lână, flaneaua, sau îți puneai căciula împletite și croite în acele seri de iarnă, la focul sobei, știai că porti cu tine și cuvintele, senzațiile ce compuneau poveștile șezătorilor de iarnă.

Iarna șezătorile erau mai liniștite, bunicile spuneau povești, mamele făceau gogoși și pregăteau lapte cald, iar noi, copii ascultam, fermecați povestea ce ne înconjura. Șezătorile de toamnă erau mult mai gălăgioase, mai animate. Se făceau în perioada culesului și a mustului, dar mereu vreun bun gospodar mai avea ceva vin de anul trecut, îmbiind papilele și inimile participanților.

Cam așa au auzit, văzut, simțit, trăit șezătorile copii țăranilor, sau ai celor (cum se spune) de la țară.

O astfel de activitate dorește să organizeze și doamna Simona Drilea, sâmbătă 11 Martie 2017, orele 10:00 la Școala Gimnazială Asau. Unde vă așteaptă “cu mic cu mare” să frământați și să coaceți pâine, să vă înfruptați cu mămăligă caldă și sarmale ca apoi îmbrățișați în horă să dansați pe cântecele Ansamblului Gospodarii de pe Valea Asăului.

Nu uitați, sâmbătă trăim și petrecem cu totii!

*DEZGHIOCÁ,dezghióc,vb. I. Tranz. A deschide, a desface și a îndepărta învelișul anumitor fructe sau legume; a scoate un fruct din coajă sau boabele dintr-o păstaie. ♦ A desface pănușile sau boabele de pe știuletele de porumb.

sursă definiție www.dexonline.ro

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Asăul se trezește pentru șezătoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *