Cu suflet si vointa

La sfarsitul saptamanei trecute am fost intr-o mica excursie foarte placuta si relaxanta la Iasi. Sambata plimbandu-ma prin zona Palas Mall am observat mare agitatie, era foarte multa lume, erau 3 masini de politie si o ambulanta. Mi-am inchipuit ca a fost cineva accidentat. M-am apropiat de zona cu pricina si privirea mi-a fost atrasa de un numar mare de oameni cu tricouri albe, inscriptionate cu un text. La prima ocheada am crezut ca este un miting, vroiam sa ma alatur sa strig si eu, doar sunt nemultumit de sistem. Dar…surpriza, era un grup de oameni care organizau un cross, iar multimea cu tricouri albe formata din persoane de toate varstele erau participantii la eveniment. Fiind atras de eveniment am intrat in discutie cu organizatorii si am fost placut surprins sa descopar oameni extrem de comunicativi si deschisi sa-mi descrie intregul EVENIMENT. Asa am aflat ca o echipa puternica si dornica de munca a construit un proiect trilateral intitulat “European spirit trough sports without frontiers”, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România –   Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, cu scopul promovarii interacţiunii între oamenii şi comunităţile din zona transfrontalieră.

Bugetul proiectului a fost unul mic in comparatie cu realizarile palpabile si benefice pentru comunitatea ieseana, iar cofinantarea a fost de 8%.
Cu doar 166476 EUR s-a reamenajat un teren de sport multifunctional cu suprafata sintetica, avand lungimea de 42 m, iar latimea de 26,4m. Pe acest teren se pot desfasura competitii de tenis de camp, fotbal, baschet, volei, atat ziua cat si noaptea, terenul fiind dotat cu sistem de iluminare nocturna. In dotarile suplimentare sunt incluse tribuna si toaletele ecologice. Proiectul a inclus si trei evenimente majore:
– Primul s-a desfasurat in Ucraina, la Odessa, in perioada 5-6 octombrie 2011 – actiuni desfasurate: competitie cros, campionat international de minifotbal, o competitie street games.
– Al doilea s-a desfasurat in Republica Moldova, la Chisinau, in perioada 11 – 12 noiembrie 2011 – actiuni desfasurate: competitie cros, campionat international de volei masculin, o competitie street games.
– Al treilea, si ultimul a avut loc la Iasi, in perioada 18-19 august 2012.

Astfel au fost organizate trei evenimente sportive majore cu largă expunere media prin care populaţia din zonele ţintă a luat la cunoştinţă cu Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova şi a interacţionat cu sportivi din celelalte ţări participante la program si s-au creat relaţii intre sportivii de performanţă şi sportivii amatori din zonă care pot genera noi proiecte frumoase în această parte a Europei.

 

Avand in vedere ca in Romania sunt multe proiecte europene in desfasurare, cu bugete mult mai mari, dar prin care doar se achizitioneaza diverse echipamente IT sau se fac studii care efectiv nu influenteaza si nu educa comunitatea urbana sau rurala, proiectul “European spirit trough sports without frontiers” este un succes pentru organizatori.conferinta-presa-iasi-presedinte-senator-Ucraina cross-iasi-eveniment-fond-europoean-organizatie

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Cu suflet si vointa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *