Cum am promovat comuna Asău în Italia

      Am fost două luni în România cu scopul să rezolv anumite situații și le-am rezolvat destul de bine, despre ce am facut în cele 8 săptămâni voi scrie mai pe larg în următoarele zile. În acest articol voi relata despre o experiență extraordinară trăită de mine, fratele meu și un prieten italian ce a venit să viziteze locurile mele natale. Despre motivul și decizia lui de a vizita țara și cum a petrecut cele zece zile în satul meu natal vă voi vorbi mai pe larg într-o serie de articole. Dintre toate excursiile minunate făcute, una i s-a părut specială, și o să vedeți de ce.

     Mulțumiță prietenului meu italian și datorită mie, comuna Asău și împrejurimile acesteia vor fi cunoscute de către italieni. Chiar dacă site-ul este unul de specialitate și nu un ziar online cu milioane de cititori, cele câteva sute de mii de cititori sunt mult mai importanți pentru a face cunoscută viața asăuanilor peste hotare. Site-ul loscarpone.cai.it este site-ul oamenilor ce călătoresc și fac excursii la sfârșit de săptămână sau în concedii, în Italia și de cele mai multe ori în exterior. Și vorbindu-se de comuna Asău în acest articol, membrii Clubului Alpin Italian află astfel de o altă zonă unde pot să petreacă momente frumoase în diverse excursii organizate în zona comunei. Află astfel că și la noi sunt peisaje superbe și locuri de vis, nu doar în Franța sau Elveția sau Spania…

     Le mulțumesc din suflet asăuanilor pentru cooperarea și ospitalitatea lor!

     Mulțumesc din suflet lui Paul, Anca, Mara, Ștefana, Cristina și tatălui meu pentru sprijinul și aportul acordat în toată această perioadă.

      Multumesc, nu în ultimul rând, lui Matteo Marteddu pentru cuvintele minunate și obiectivitatea cu care a prezentat evenimentele și locurile, îmi și ne este de mare folos.

      Alte cuvinte nu mai am de adăugat.

      Mai jos găsiți traducerea textului scris de prietenul meu pe site-ul mai sus menționat:

„Simboluri CAI în inima Carpaților. Aventuri.

Iulie 2016. Aventură între trecut și prezent de Matteo Marteddu, membru CAI Nuoro, înconjurat de natura virgină printre pastori, pentru treizeci de kilometri și cinsprezece ore de pădure și râpe.

26 iulie 2016 – Purtăm însemnele CAI Nuoro, acolo sus pe crestele Carpaților Orientali. În inima României, dorința de a face o excursie, Doru membru CAI ca mine, și Paul, ghid excelent prin păduri, văi și poteci. Părăsim satul dimineața devreme. Asău, incastrat într-o vale, între două râuri care se unesc, la sud, la Dunăre, cine știe unde. Oameni ce lucrează. Fân și păstori, lapte și brânză, emigrare pe scară largă, mulți în Italia. În mod invers, cred. Din casele noastre au plecat bărbații. De aici au plecat femeile. Cautând noi orizonturi, înarmate cu curaj. Trecem râul, pare prietenos în dimineața aceasta. Curge totuși cu o oarecare amenințare. Poate pentru a reaminti că acum câțiva ani a devorat case și lucruri, târâte departe, în spatele munților, la granița cu Bulgaria. Începem să urcăm. Știm de la smartphone-urile noastre de cei 900 de metri de diferența de nivel. Drum prafos. Brăzdat de șanțurile roților de căruță și de copitele cailor. Astăzi, nu ieri. Pentru că ei cară produsele alimentare și lemnul la fel cum străbunii lor s-au încumetat să o facă aici de secole. Schimbări lente și noi le vedem. Câinii sunt stăpâni în timp ce traversăm „cartierul ” periferic al „țiganilor”, care au din timpul lui Ceaușescu spațiul lor de viață și de moarte. Tăiem prin pădure, pe poteci nu întotdeauna călcate. Curbe, întinderi de fag, brad și stejar. Un zbor de potârnichi întrerupe tăcerea noastra. Zgândără oboseala. Patru ore, pauză. Doru și Paul pricepuți în rezolvarea problemelor (problem solving). Friptură (șuncă la țăcălie – n.t.), produse locale, metode antice. Cu respirația tăiată scrutând orizontul, unic. Munții Carpați cu pădurile lor, orașe, Comănești și zona Moldovei. Transilvania cu încărcătura poveștilor sale, Republica Moldova chiar în spatele dealurilor. Lumi noi pentru mine. În vârf. Depunem simbolurile Cai. Clădire mare cu emițătoare, de socialism real coroborat cu o impozantă cruce peste văi. Sacru și profan coexistă astăzi. Ne aduce înapoi la realitate ciobanul care trăiește aici, înăuntrul stânei sale încercată de timp. Lătrat de câini și behăitul oilor. Sună prietenos. Coborâre lungă și fără sfârșit.
Coboară noaptea, sfertul de lună nu reușește să lumineze cărarea noastră. Potecile se împletesc între ele sau lipsesc. Abilitatea de orientare a lui Doru și Paul. Facem cărare prin câmpuri de fân, sărim garduri, pante abrupte, luminate doar de lanternele de la smartphone-uri. Chiar și lătratul sinistru al câinilor vagabonzi fac îngrozitoare umbra nopții. Trecută de jumătate de oră miezul noptii, când săltăm râul. Treizeci de kilometri, cincisprezece ore prin păduri și râpe. Cu toate acestea avem un sentiment de împlinire. Aventură pentru aventuroși. Lapoș, inima Moldovei, lanțul carpatic. Bocanci și tehnologie, Viewrenger și GPS, cuțite de vânătoare si frigărui, trecut îndepărtat și viitor apropiat. Traieste-o!”

Aici găsiți textul în limba originală:

http://loscarpone.cai.it/news/items/simboli-cai-nel-cuore-dei-carpazi-avventure.html

 

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Cum am promovat comuna Asău în Italia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *