Excursie la Lapoș – o excursie așteptată de mulți ani

       În seara duminicii  de 10 iulie  am hotărât după un mic consiliu de familie să organizăm o excursie la Lapoș, un vârf cu înalțimea de 1337m situat în partea de centru – est a munților Ciucului, unde se află o stație de transmisiuni radio-tv. De mici o tot vedeam când mergeam către Comănești din Asău și invers, ne-a fașcinat acea clădire imensă cu un releu lângă ea, ne fașcina că în lunile aprilie sau mai când la noi se topea zăpada, acolo încă se mai vedeau pâlcuri de zăpadă, când în septembrie sau octombrie noi culegeam fructele și mergeam la școală, acolo sus deja îincepeau să se vadă primele semne de ninsoare. Acel vârf era ceva pe atât de aproape pe cât era și de departe.

      Astfel luni dimineața, pregătim rucsacele cu toate cele de trebuință: mâncare (ȘUNCĂ și pâine), lichide (apă, bere, socată, suc), napolitane și cele necesare pentru a aprinde un foc (chibrituri și hârtie uscată), nelipsind din dotare două toporiști, așa ca să fie, și aparatul foto. Pornim pe  la 9:30, traversăm râul Trotuș, urcăm și traversăm cu atenție pe lângă câini deocamdată pașnici din cartierul Bărăci al orașului Comănești. Ne apropiem și urcăm ușor pășunea, cu iarbă grasă, ce odihește la poalele Lăloiței, uneori umbrita de fagi si brazi cu coroana bogata. Într-un anumit punct, la o pauză de socată, ne întoarcem și privim înapoi. Vedem o întindere de case, munți și orașe. Privind comuna Asău, în special satele vizibile din acel punct Lunca Asău, Asău și Straja dar stiind si conformația comunei mi se creea impresia că este ca un balaur ce se odihnește în valea râului Asău și se răcorește cu apa Trotușului. Pornind în minte cu această imagine, continuăm până la primul izvor unde prietenul Matteo se împrospătează cu apă rece, impresionat că în acel loc este apă și că la acea oră este rece. Reîmprospătați fiind o luăm la pas de soldat și după alte doua-trei mici pauze hotărâm în jurul orei 14 să facem pauza de prânz.

      Acum a început un adevărat spectacol, o întreagă coregrafie. Matteo curios de cum vom păstra la rece socata și berea, și aflând metoda de la noi, va fi chiar el cel care se ocupă de amenajarea unui mic bazin unde va lăsa la rece rezerva de lichide. Fratele meu, Paul, a pregătit țăcălii din cateva ramuri de fag în care a înfipt șunca tăiată felii și crestată, așa cum ne învățase tatăl nostru să facem în iernile când mergeam cu familia în excursie la Lac. Aceasta a fost o altă curiozitate a lui Matteo, alimentată de modul de pregătire dar și de faptul că Paul scurgea grăsimea din suncă pe miezul a două pâini despicate în două. S-a conclus totul cu un prânz copios asezonat cu socată și bere. Nu lipsește odihna. Reluăm excursia către legenda noastră, vârful Lapoș. Admirăm cu drag copacii, drumul ce șerpuiește îmbrățișând delicat curburile versantului parcă nedorind să se dezlipească de el. Piscurile ce ne înconjoară stau de strajă la acest matrimoniu etern, martori la tot ce s-a petrecut pe acele meleaguri. Ajungem la stația radio-tv, un paznic ne întâmpină comunicându-ne că este interzis să fotografiem curtea cu ansamblul de cladiri și releul, își face treaba, e normal, în acel punct, prin acel releu trec milioane de kilobiți de informație. E foarte comunicativ ne face și de ghid descriind cum s-a construit linia de electrificare și complexul radio-tv, și ne sugerează să mergem în partea de sud a complexului: “Pentru că de acolo aveși o bună vizibilitate” a spus. Îi mulțumim pentru scurta prezentare, observând cu coada ochiului că între timp au apărut și alți paznici în curte ce ne scrutează traversarea spre sudul clădirii. 

Va urma!

Tags

loading...

V-ar placea si...

0 thoughts on “Excursie la Lapoș – o excursie așteptată de mulți ani”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *